Mayhem : De Mysteriis Dom Sathanas (1994)

Mayhem äänitti vuosien 1992 - 1993 vaihteessa levyn nimeltä "De mysteriis dom sathanas", joka (ainakin minun mielestäni) on yksi legendaarisimmista black-äänitteistä mitä maa päällään kantaa. Tämä levyhän jäi myös Mayhem-jehu Euronymouksen viimeiseksi äänitteeksi. Kaikki varmasti tietävät miksi. Kyllä, Vargin pökälehän se kävi Oystenia puukolla pistämässä. Levy julkaistiin postuumisti Euronymouksen kuoleman jälkeen vuonna 1994 DSP:n ja Century Median toimesta. Kaikki varmasti ovat kuulleet levystä puhuttavan, mutta yllättävän harva on sitä loppujen lopuksi kuullut. Tämä varmaan pätee näihin nuorempiin "trendibläkkäreihin". Venomin, Bathroryn ja Celtic Frostin vaikutusta nykyajan mustaan metalliin ei todellakaan voi väheksyä, mutta Mayhem on myös vaikuttanut siihen melko väkevästi. Käydäänpä purkamaan bm-skenen yhden kulmakivi äänitteen musiikillista antia.

Soundipoliittisesti äänite on yllättävän hyvä. Yleisesti ottaen sanotaan 90-luvun alun bändien karttaneen hiemankin parempaa tuotantoa. Ehkä nämä huonot soundit olivat enemmänkin Darkthronen juttu näistä isommista bändeistä. Kitarat, basso ja rummut erottuvat tosiaankin yllättävän hyvin. Eihän tätä soundillisesti voi ikinä verrata nykyisiin levyihin. Tom-fillit saattavat joskus vähän säröillä, muttei mitään pahempaa. Meininki on helvetin synkkä. Kyllähän black metal on muuttunut aivan uskomattoman paljon näinkin lyhyessä ajassa. Ei nykyään enää tällaisiä tehdä. Levy on täynnä legendaarisia riffejä, joita on kuultu monissakin uudemmissa bm-levyissä ja varmaan tullaan kuulemaan vastaisuudessakin. Hellhammer oli jo tuolloin varsin pätevä rumpali. Blastbeat yms. lähtevät aika äkäisesti. Ne jotka valittavat Hellhammerin nykyisestä triggaus-linjasta, voisivat tutustua De mysteriis dom sathanas-levyyn. Eihän se soitto niin progeistisen sofistikoitunutta ole, mutta kuunneltavaa kuitenkin.

Biisimateriaali on kaikin puolin vahvaa ja näitä "aivanässäbiisejä" löytyy useampikin. Ainoa asia, joka vaivaamaan jää on kahden viimeisen kappaleen "Buried by time and dust" ja "De mysteriis dom sathanas":in rakenteellinen samankaltaisuus. Jälkimmäinen tosin on melkein puolet pidempi. Biisi krediittejä ei ilmoiteta millään tavoin, mutta luulisin mukana olevan useammankin hepun sävellyksiä. Thorns mies Snorre Ruch sanoi jossain haastattelussa väsänneensä joitain riffejä ks. levylle. Snorre-poikahan kyyditti muuten Vargin Euronymouksen luokse murhayönä. De mysteriisin kappaleitahan oli kuultu jo pitkän aikaa ennen sen ilmestymistä. "Live in Leipzig"- levyllähän (joka oli nauhoitettu vuonna 1990) oli jokunen kappale tältä kiekolta. Kyllähän se Varg Vikerneskin siellä bassoa pömpöttää, vaikka monet toisin väittävät.

Nyt täytyykin puhua levyn heikoimmista lenkeistä: nimittäin sanoituksista ja vokalistista. Levyllähän laulelee sessiovokalisti Attila Chisar, joka on varmasti huonoin laulaja jota ikinä olen kuullut. Tässä vaiheessa jotkut toteavat miehen tulkitsevan vahvasti. Paskat, sanon minä. Attilan laulu on aivan saatanan ankean kuuloista puhinaa. Voisin kirjoittaa vaikka kirjan aiheesta, mutta olkoon. Toinen hieman levyn iskutehoa laskeva puoli on ne sanoitukset. Lyriikat ovat käsittääkseni Mayhemin edellisen vokalistin Deadin käsialaa. Seuraavassa ote kappaleen "Cursed to eternity" viimeisestä säkeistöstä:

"The demon flies in the blackened starless skies, and crawls in the bottomless depths of hell..."

Lyriikat ovat tosiaan hieman höpöjä, mutta en toisaalta voisi kuvitella Mayhemin kappaleisiin muunlaisia sanoituksia. Annettakoon tämä lyriikka puoli sillä anteeksi. Ja onhan homman nimi muutenkin aito ja alkuperäinen true-evil-bläk metal. Eihän tällaisilla levyillä saa pohtia filosofisia asioita.

Mayhemin "De mysteriis dom sathanas" tosiaan on musiikillisesti ja atmosfääri puolella aivan helvetin kova black metal levy. Vokalistin "tulkinta" on aivan ärsyttävää, mutten osaisi välttämättä kuunnella levyä instrumentaalinakaan. Jos kaipaa sitä vanhanaikaista räimettä ja fiilistelyä, suosittelen kääntymään Mayhemin puoleen. Corpsepaintit poskeen, krusifiksi kaulaan ja kylille! -jarvisSonglist:
1. Funeral fog
2. Freezing moon
3. Cursed in eternity
4. Pagan fears
5. Life eternal
6. From the dark past
7. Buried by time and dust
8. De mysteriis dom sathanas

Sekalaista tietoa levystä:
Levy-yhtiö : MNW (edustus?)
Levyn kesto : 40 minuuttia
* = Song highlights


Soittajat:
Euronymous - GUITAR
Hellhammer - DRUMS
Attila Csihar - VOCALS
Varg Vikernes - BASS


Sulje ikkuna!