Uraanin louhinta Suomessa - näinkö arvoton on kallis isänmaamme?



Suomessa uraaninvaltauslupia ovat saaneet Cogema Enossa ja Kontiolahdessa sekä Namura Kuusamossa. Alueet kattavat tuhansia hehtaareja, ja koskettavat herkkiä vesistöjä. Muutaman kymmenen kilometrin päässä Enon/Kontiolahden valtausalueesta on pala suomalaista kansallismaisemaa; Pohjois-Karjalan jylhä Kolin maisema. Korvaamaton luontoarvo sinällään ja jo Jean Sibeliuksen ja Armas Järnefeltin taiteellisen innoituksen kohde. Kuusamossa on uhattuna kuuluisa, Euroopan suurimpiin makeanveden lähteisiin kuuluva Kitkajärvi, jonka emme mistään hinnasta haluaisi muuttuvan säteileväksi lähteeksi. Koli ja Kuusamo elävät matkailusta. Tiedämme, että Suomeen tulevat turistit etsivät nimenomaan puhdasta luontoa ja rauhaa. Uraaninlouhinta olisi kuolemanisku tälle elinkeinolle, joka takaa työpaikkoja paljon pitkäjänteisemmin kuin lyhytaikaisia voittoja tavoitteleva uraaniteollisuus.

Meidän allekirjoittaneiden suvut ovat asuneet liki 300 vuotta omistamillamme maatiloilla. Miksi meillä ei ole mitään päätäntävaltaa koskien näiden rakkaiden maittemme ja kotiseutujemme käyttötarkoitusta? Miksi ranskalaisella tai kanadalaisella kaivosyhtiöllä on suurempi oikeus meidän maihin kuin meillä maanomistajilla ja asukkailla, joilla on kotimme täällä? Miten on mahdollista, että Suomen kaivoslakia vuodesta 1965 ei ole uusittu siten, että se turvaisi Suomen perustuslain suoman oikeuden puhtaaseen ja turvalliseen elinympäristöön? Miten on mahdollista, että Suomen hallitus ja eduskunta sekä muut Suomen päättäjät sulkevat silmänsä siitä hirveästä tuskasta ja epävarmuudesta, missä ihmiset elävät Pohjois-Karjalan ja Kuusamon valtausalueilla ja lähiseuduilla sekä kymmeniätuhansia hehtaareita käsittävillä varausalueilla ympäri Suomenmaata?

On ironista, että meille paikallisille asukkaille on asetettu pohjavesialueen ehdoton pilaamiskielto. Emme saa haudata kissaammekaan pohjavesialueelle, mutta ulkomaiset kaivosyhtiöt saavat aloittaa maan kaivamisen ja poraamisen meidän omistamilla mailla. Miten on mahdollista, että tällainen toiminta voidaan sallia yksityisessä omistuksessa olevilla mailla 10 euron korvauksella hehtaarilta vuodessa ja 20 euron korvauksilla hehtaarilta vuodessa jos louhinta aloitetaan? Näinkö arvoton on kallis isänmaamme?


Uraanikaivoksen ympäristöä Ranskan Limousinessa. Tällaistako jälkeä haluamme Suomeen vain siksi, että olisimme EU:ssa "kilttejä oppilaita"?
Kuvat: Thierry Lamireau/ SRL

Kaikista maataloustuotteista vaaditaan nykyisin alkuperämerkinnät. Kuinka käy meidän alueen maataloustuottajien ja marjanviljelijöiden tuotteiden kanssa, jos parin kilometrin päähän tilasta mahdollisesti tulee uraanikaivos? Korvaavatko mahdolliset kaivostyöpaikat maan- ja marjanviljelijöiden sekä matkailun katoavat työpaikat? Mitä töitä maatalouden ja matkailun ammattilaiset voivat kaivoksessa tehdä?

Me keski-iän ylittäneet olemme loukussa tiloillamme, sillä sukupolvenvaihdokset ovat tässä tilanteessa mahdottomuus. Nuorella polvella ei ole mitään halua ruveta tekemään velkaa ja kehittämään tiloja tällaisessa tilanteessa. Tilanne on yhtä toivoton metsätiloilla. Enossa Areva on sanonut tutkimusten vievän ainakin 15-20 vuotta. Kuka nuori ihminen lähtisi näillä ehdoilla jatkamaan meidän tapauksissa jo yhdeksännen sukupolven työtä näillä alueilla?

Eduskunnan saamattomuus uuden kaivoslain aikaan saamiseksi, vaikka asiaa on jankattu jo kohta kymmenen vuotta, on vakava osoitus siitä, etteivät päättäjät välitä yhtään maaseudun ja varsinkin syrjäseutujen ihmisistä, vaikka samalla lailla me täällä veroja maksamme ja pidämme Suomea pystyssä kuin muuallakin.

Eduskunnassa puhutaan kotimaisesta puhtaasta ydinvoimasta. Eihän ydinvoima voi olla kotimasta, koska ydinvoimalaitoskin rakennetaan täysin ulkomaisen tekniikan ja suunnittelun sekä suurimmaksi osaksi ulkomaisen työvoiman varassa. Uraanin louhisivat ulkomaiset yhtiöt, jotka veisivät uraanin väkevöitäväksi Ranskaan ja sieltä maailmanmarkkinoille. Eihän ydinvoima voi olla puhdasta, kun lähes 90 % louhitusta massasta muuttuu säteileväksi jätteeksi. Uraaninlouhinnan aiheuttamasta vesistöjen saastumisesta on olemassa paljon todistusaineita eri puolilta maailmaa.

Kun nyt puhutaan ydinvoiman lisärakentamisesta, toivoisimme kansalaisten ympäri Suomen ymmärtävän, miten toivoton olo ihmisillä on näillä seuduilla. Ihan kuin olisi potkaistu palli alta ja roikuttaisiin hirressä.

Marja-Liisa ja Martti Tanninen, Eno
Onni Männikkö, Kuusamo





Uraanitietoa Pohjois-Karjalasta:

uraanitieto.net

Yhdysside itä-suomalaisille, jotka kaipaavat tietoa uraanin etsinnästä ja louhinnasta, ovat siitä huolissaan tai haluavat aktiivisesti vastustaa sitä.