GMO-ELINTARVIKKEET
MARKKINOILLAMME
EU-Suomen elintarvikkeissa on jo geenimuunneltua ainesta,
vaikka sitä ei mainita. Korostan direktiivin 1329/2003 heikentävää vaikutusta
tuoteturvallisuuteen, vaikka maa- ja metsätalousministeriö sekä Helsingin yliopiston
maa- ja metsätieteellisen tiedekunnan taloustieteen laitoksen sekä
geenitekniikan professorit väittävät toisin. Gm-elintarvikkeet on tehty
pitkäikäisemmiksi elintarvikkeiksi pidentämällä myyntiaikaa.
EU:ssa myyntiluvan saaneet gm-tuotteet merkitään, mikäli
lopputuotteesta voidaan löytää jälkiä geenimuuntelusta. Valmistuotteissa,
joissa on muunneltu raaka-aine muodossa, jossa sitä ei voida jäljittää,
geenimuuntelusta ei tarvitse merkintää! Sama pätee elintarvikkeiden irtomyyntiin
ja ravintolaruokaan. Myöskään lisäaineet eivät kuulu merkinnän piiriin. Mm.
gm-soijaa on löydetty tuotteista (leivät, makkarat, suklaa, jäätelö) , joissa
sitä ei olisi pitänyt olla!
Gm-kasvevissa tuotetaan mm. sytokiineja, joiden tiedetään
heikentävän immuunijärjestelmää, aiheuttavan pahoinvointia ja olevan
myrkyllisiä keskushermostolle, sekä alfa-interferonia, jonka on todettu
aiheuttavan aikaistunutta dementiaa, neurotoksisuutta ja mielialaan liittyviä
sekä kognitiivisia sivuvaikutuksia. Jotkin gm-kasveista sisältävät SARS-virukselle
sukua olevan sian koronaviruksesta otetun S-proteiinigeenin.
Tällä hetkellä markkinoillamme
olevia gm-elintarvikkeita ovat:
gm-peruna (sekä tärkkelys- että ruokaperuna), lihatuotteet,
maitotuotteet, Flavr Savr-tomaatti, Bt-maissi, yksittäisiä porkkanalajikkeita,
mansikkalajike Alba, soijaa sisältävät elintarvikkeet, ohra vähäisissä määrin, kaura,
lanttu, soijapapu, pellava, rapsi, sokeri, papaija, meloni, tomaatti, paprika,
riisi. Muita ovat puuvilla, sinimailanen, poppeli, petunia, tarhaneilikka, gerbera
(Teemu Teeri, HY). Kaikki gm-elintarvikkeet voivat aiheuttaa allergiaa
tuntemattomilla gm-valkuaisillaan. Vitamiini- ja lääkevalmisteista sekä
juoksutteista ja makeutusaineista melko monet ovat gm-mikrobien avulla
tuotettuja.
Syngentan gm-maissi Bt11 ei ole
vielä saanut EU:n
suostumusta Ranskan ja Itävallan ansiosta. Gm-maissia
sisältäviä ainesosia ovat
mm. leivinjauhe, valkoviinietikka, karamellit, mallas, konditorien
sokerituotteet, vanilliini/vaniljauute (sis. maissisiirappia) ja
pöytäsuola
(voi sisältää vähäisen määrän
dekstroosia). Bt-maissin viljely-ympäristössä
oireet ovat vaihdelleet hengitystieoireista iho- ja suolisto-oireisiin.
Geenimuunnellussa soijassa on pähkinän geeni, joten
pähkinäallergikot saavat oireita myös soijasta!
"Sekä gm-soijassa että gm-maississa on kaksi uutta
allergeenisia ominaisuuksia omaavaa proteiinia" toteaa emeritusprofessori
U.B. Lindström. Gm-sokerijuurikas viedään samoihin laatikoihin tavanomaisen
sokerin kanssa Säkylän sokeritehtaalla. Näin on tehty vuodesta 2000 alkaen, kun
gm-sokerinviljely alkoi Lännen Tehtaiden Rapin koetilalla.
Gm-perunassa on lumikellon geeni. Gm-peruna alentaa ihmisen
immuniteettia. Kukkakaalin mosaiikkivirus CaMV35S gm-perunassa aiheuttaa
kehityshäiriöitä sikiöille. Hunaja ja mehiläisten siitepöly saattavat olla
gm-siitepölyn kontaminoimaa.
Lisäaineita, jotka on valmistettu maissista ja
soijapavusta: askorbiinihappo, askorbaatti (C-vitamiini), sitruunahappo, B12-vitamiini,
kyklodekstriini, dekstriini, dekstroosi (pöytäsuolassa jodihaitan
ehkäisemiseksi), diglyseridit (mm. kiteytetty fruktoosi, glukoosi, glutamaatti,
gluteeni, glysiini, glyseridit, glyseroli), hemiselluloosa, tärkkelys,
maitohappo, lesitiini, muunneltu tärkkelys, mononatriumglutamaatti, öljyhappo,
sorbitoli, E-vitamiini.
Valmiita ruokia ja
elintarvikkeita, jotka voivat sisältää gm-ainesosia:
Vauvan valmisruoat, salaattikastikkeet, leivät, viljat,
hampurilaiset, hotdogit, margariinit, majoneesit, crackers-tuotteet,
pikkuleivät, suklaat, makeiset, friteeratut ruokavalmisteet, chipsit,
kasvisburgerit, lihankorvikkeet, jäätelöt, pakastetut jogurtit, tofut, tamarit,
soijakastikkeet, soijajuustot, tomaattikastikkeet, proteiinijauheet,
leivinjauheet, alkoholit, vanilliini, tomusokeri, maapähkinävoi, rikastetut
jauhot ja pasta.
Lisäksi muut kuin elintarvikkeiksi käytettävät: kosmeettiset
valmisteet, saippuat, pesu- ja puhdistusaineet, shampoot ja porekylvyssä
käytettävät aineet.
Kaikki roundup-resistenssit gm-kasvit aiheuttavat
neurologisia, myrkkyjä ihmisille ja nisäkkäille. Roundup aiheuttaa
solukuolemia
Naudalla rBGH:n
sivuvaikutuksia Kanadan tutkimuksissa ovat 50 %:n vammat, 25 %:n utaretulehdus,
18 %:n hedelmällisyysongelmat ja alentunut immuniteetti infektioihin. Ihmisiin
sama hormonivalmiste aiheuttaa lisääntynyttä antibioottien käyttöä,
eläinlääkejäämiä maidossa ja paksusuolensyövän riskiä. Lisäksi on havaittu,
että rBGH-hormonia käyttävät lehmät tarvitsevat enemmän kasvisrehua kuin
tavanomaiset tuottaakseen saman määrän maitoa, vaikka mainokset osoittavat
päinvastoin. Myös paksu fileepihvi sisältää aktiivista gm-materiaalia
kypsennettynä.
Gm-bakteereita sisältäviä elintarvikkeita ovat olut
(alpha-acetolactate, decarboxylase-bakteeri ja beta-glucanase-bakteeri),
protease-bakteeri leipätaikinassa, xylanase-bakteeri leivän taikinoitumisen
edistämiseen, pullulanase muuttaa tärkkelyksen yksinkertaisiksi sokereiksi
kuten alfa-amylaasi (mm. tärkkelysperunassa).
"Missä ovat tieteelliset todisteet, että gm-ruoka on
myrkyllisyydeltään turvallinen niin kuin biotekniset yhtiöt olettavat"
(Lindström). Oikea vastaus on, että missään päin maailmaa ei ole todettu
gm-ruuan olevan yhtä terveellistä kuin tavanomainen, saati sitten luomu!
Gm-elintarvikkeiden testaus on puutteellista ja ne muodostavat vakavan
terveysriskin!
"Oleellista on, että kansalaisten mahdollisuus
vaikuttaa on puutteellisesti turvattu gm-lajikkeiden ja -tuotteiden
hyväksymisprosessissa. Yleisön kuulemismenettely koskee sekä tieteellistä
tutkimusta että tuotteiden markkinointia. Nykymuodossaan kuulemismenettely on
puutteellinen, koska kansalaisten vaikutusmahdollisuudet ovat rajalliset.
Kuluttajalla tulee olla vapaus valita, ostaako hän gmo-tuotteita. Nykyinen
gm-tuotteiden merkintävelvoite ei varmista kuluttajalle gmo-vapaata elintarviketta
muuta kuin luomutuotteissa!", sanon suoraan.
Samoin kuin Amerikan
kuluttajajärjestö FDA myös Evira laiminlyö gmo-merkinnän välttämättömyyden.
Mainittuun direktiiviin vedoten EU:ssa ei tarvitse tietää, jos gm-ainesta on
alle 0,9 %. Epäilen silti, että gm-elintarvikkeet merkataan tavanomaisiksi
helpomman markkinoinnin takia. EU:n elintarvikeviranomaiset pitävät
gm-elintarvikkeita turvallisina toisin kuin Kanadan viranomaiset.
Mitä suomalaiset
voivat tehdä?
Hanki ruokasi suoraan paikallisilta luomutiloilta. Tue
pienviljelijöitä paikallisten kasvikantojen ylläpitämisessä. Älä osta
ylikansallisten yhtiöiden tuotteita. Vältä aina gm-elintarvikkeita. Epävarmana
osta aina luomua!
Kirjoita mielipiteesi kauppojen palautelaatikoihin ja pyydä
kauppaketjuja lopettamaan gm-elintarvikkeiden myynti ja jakelu. Ota yhteyttä
tuotteiden valmistajiin ja pyydä selvitys raaka-aineiden alkuperästä ja
tuotantomuodosta (gmo vai tavanomainen).
Kirjoita paikallislehtesi mielipideosastolle tai Maaseudun
tulevaisuuden mielipidepalstalle gm-elintarvikkeista ja avaa keskustelu
tuoteturvallisuudesta. Pyydä kansanedustajiamme vetoamaan gm-ruuan
kieltämiseksi EU-Suomen markkinoilla.
Lähteet:
Evira
FDA
Kansalaisten Bioturvayhdistys ry
GMO-vapaa ry
Lindström, U. B., Helsingin yliopiston emeritusprofessori
Maaseudun Tulevaisuus
Turun Sanoma