GMO-ELINTARVIKKEET MARKKINOILLAMME

 EU-Suomen elintarvikkeissa on jo geenimuunneltua ainesta, vaikka sitä ei mainita. Korostan direktiivin 1329/2003 heikentävää vaikutusta tuoteturvallisuuteen, vaikka maa- ja metsätalousministeriö sekä Helsingin yliopiston maa- ja metsätieteellisen tiedekunnan taloustieteen laitoksen sekä geenitekniikan professorit väittävät toisin. Gm-elintarvikkeet on tehty pitkäikäisemmiksi elintarvikkeiksi pidentämällä myyntiaikaa.

 EU:ssa myyntiluvan saaneet gm-tuotteet merkitään, mikäli lopputuotteesta voidaan löytää jälkiä geenimuuntelusta. Valmistuotteissa, joissa on muunneltu raaka-aine muodossa, jossa sitä ei voida jäljittää, geenimuuntelusta ei tarvitse merkintää! Sama pätee elintarvikkeiden irtomyyntiin ja ravintolaruokaan. Myöskään lisäaineet eivät kuulu merkinnän piiriin. Mm. gm-soijaa on löydetty tuotteista (leivät, makkarat, suklaa, jäätelö) , joissa sitä ei olisi pitänyt olla!

 Gm-kasvevissa tuotetaan mm. sytokiineja, joiden tiedetään heikentävän immuunijärjestelmää, aiheuttavan pahoinvointia ja olevan myrkyllisiä keskushermostolle, sekä alfa-interferonia, jonka on todettu aiheuttavan aikaistunutta dementiaa, neurotoksisuutta ja mielialaan liittyviä sekä kognitiivisia sivuvaikutuksia. Jotkin gm-kasveista sisältävät SARS-virukselle sukua olevan sian koronaviruksesta otetun S-proteiinigeenin.

 Tällä hetkellä markkinoillamme olevia gm-elintarvikkeita ovat:
gm-peruna (sekä tärkkelys- että ruokaperuna), lihatuotteet, maitotuotteet, Flavr Savr-tomaatti, Bt-maissi, yksittäisiä porkkanalajikkeita, mansikkalajike Alba, soijaa sisältävät elintarvikkeet, ohra vähäisissä määrin, kaura, lanttu, soijapapu, pellava, rapsi, sokeri, papaija, meloni, tomaatti, paprika, riisi. Muita ovat puuvilla, sinimailanen, poppeli, petunia, tarhaneilikka, gerbera (Teemu Teeri, HY). Kaikki gm-elintarvikkeet voivat aiheuttaa allergiaa tuntemattomilla gm-valkuaisillaan. Vitamiini- ja lääkevalmisteista sekä juoksutteista ja makeutusaineista melko monet ovat gm-mikrobien avulla tuotettuja.

 Syngentan gm-maissi Bt11 ei ole vielä saanut EU:n suostumusta Ranskan ja Itävallan ansiosta. Gm-maissia sisältäviä ainesosia ovat mm. leivinjauhe, valkoviinietikka, karamellit, mallas, konditorien sokerituotteet, vanilliini/vaniljauute (sis. maissisiirappia) ja pöytäsuola (voi sisältää vähäisen määrän dekstroosia). Bt-maissin viljely-ympäristössä oireet ovat vaihdelleet hengitystieoireista iho- ja suolisto-oireisiin.
Geenimuunnellussa soijassa on pähkinän geeni, joten pähkinäallergikot saavat oireita myös soijasta!
"Sekä gm-soijassa että gm-maississa on kaksi uutta allergeenisia ominaisuuksia omaavaa proteiinia" toteaa emeritusprofessori U.B. Lindström. Gm-sokerijuurikas viedään samoihin laatikoihin tavanomaisen sokerin kanssa Säkylän sokeritehtaalla. Näin on tehty vuodesta 2000 alkaen, kun gm-sokerinviljely alkoi Lännen Tehtaiden Rapin koetilalla.

 Gm-perunassa on lumikellon geeni. Gm-peruna alentaa ihmisen immuniteettia. Kukkakaalin mosaiikkivirus CaMV35S gm-perunassa aiheuttaa kehityshäiriöitä sikiöille. Hunaja ja mehiläisten siitepöly saattavat olla gm-siitepölyn kontaminoimaa.

Lisäaineita, jotka on valmistettu maissista ja soijapavusta: askorbiinihappo, askorbaatti (C-vitamiini), sitruunahappo, B12-vitamiini, kyklodekstriini, dekstriini, dekstroosi (pöytäsuolassa jodihaitan ehkäisemiseksi), diglyseridit (mm. kiteytetty fruktoosi, glukoosi, glutamaatti, gluteeni, glysiini, glyseridit, glyseroli), hemiselluloosa, tärkkelys, maitohappo, lesitiini, muunneltu tärkkelys, mononatriumglutamaatti, öljyhappo, sorbitoli, E-vitamiini.
Valmiita ruokia ja elintarvikkeita, jotka voivat sisältää gm-ainesosia:
Vauvan valmisruoat, salaattikastikkeet, leivät, viljat, hampurilaiset, hotdogit, margariinit, majoneesit, crackers-tuotteet, pikkuleivät, suklaat, makeiset, friteeratut ruokavalmisteet, chipsit, kasvisburgerit, lihankorvikkeet, jäätelöt, pakastetut jogurtit, tofut, tamarit, soijakastikkeet, soijajuustot, tomaattikastikkeet, proteiinijauheet, leivinjauheet, alkoholit, vanilliini, tomusokeri, maapähkinävoi, rikastetut jauhot ja pasta.

Lisäksi muut kuin elintarvikkeiksi käytettävät: kosmeettiset valmisteet, saippuat, pesu- ja puhdistusaineet, shampoot ja porekylvyssä käytettävät aineet.

 Kaikki roundup-resistenssit gm-kasvit aiheuttavat neurologisia, myrkkyjä ihmisille ja nisäkkäille. Roundup aiheuttaa solukuolemia
Naudalla rBGH:n sivuvaikutuksia Kanadan tutkimuksissa ovat 50 %:n vammat, 25 %:n utaretulehdus, 18 %:n hedelmällisyysongelmat ja alentunut immuniteetti infektioihin. Ihmisiin sama hormonivalmiste aiheuttaa lisääntynyttä antibioottien käyttöä, eläinlääkejäämiä maidossa ja paksusuolensyövän riskiä. Lisäksi on havaittu, että rBGH-hormonia käyttävät lehmät tarvitsevat enemmän kasvisrehua kuin tavanomaiset tuottaakseen saman määrän maitoa, vaikka mainokset osoittavat päinvastoin. Myös paksu fileepihvi sisältää aktiivista gm-materiaalia kypsennettynä.

 Gm-bakteereita sisältäviä elintarvikkeita ovat olut (alpha-acetolactate, decarboxylase-bakteeri ja beta-glucanase-bakteeri), protease-bakteeri leipätaikinassa, xylanase-bakteeri leivän taikinoitumisen edistämiseen, pullulanase muuttaa tärkkelyksen yksinkertaisiksi sokereiksi kuten alfa-amylaasi (mm. tärkkelysperunassa).

 "Missä ovat tieteelliset todisteet, että gm-ruoka on myrkyllisyydeltään turvallinen niin kuin biotekniset yhtiöt olettavat" (Lindström). Oikea vastaus on, että missään päin maailmaa ei ole todettu gm-ruuan olevan yhtä terveellistä kuin tavanomainen, saati sitten luomu! Gm-elintarvikkeiden testaus on puutteellista ja ne muodostavat vakavan terveysriskin!

"Oleellista on, että kansalaisten mahdollisuus vaikuttaa on puutteellisesti turvattu gm-lajikkeiden ja -tuotteiden hyväksymisprosessissa. Yleisön kuulemismenettely koskee sekä tieteellistä tutkimusta että tuotteiden markkinointia. Nykymuodossaan kuulemismenettely on puutteellinen, koska kansalaisten vaikutusmahdollisuudet ovat rajalliset. Kuluttajalla tulee olla vapaus valita, ostaako hän gmo-tuotteita. Nykyinen gm-tuotteiden merkintävelvoite ei varmista kuluttajalle gmo-vapaata elintarviketta muuta kuin luomutuotteissa!", sanon suoraan.

 Samoin kuin Amerikan kuluttajajärjestö FDA myös Evira laiminlyö gmo-merkinnän välttämättömyyden. Mainittuun direktiiviin vedoten EU:ssa ei tarvitse tietää, jos gm-ainesta on alle 0,9 %. Epäilen silti, että gm-elintarvikkeet merkataan tavanomaisiksi helpomman markkinoinnin takia. EU:n elintarvikeviranomaiset pitävät gm-elintarvikkeita turvallisina toisin kuin Kanadan viranomaiset. 

Mitä suomalaiset voivat tehdä?

Hanki ruokasi suoraan paikallisilta luomutiloilta. Tue pienviljelijöitä paikallisten kasvikantojen ylläpitämisessä. Älä osta ylikansallisten yhtiöiden tuotteita. Vältä aina gm-elintarvikkeita. Epävarmana osta aina luomua!
Kirjoita mielipiteesi kauppojen palautelaatikoihin ja pyydä kauppaketjuja lopettamaan gm-elintarvikkeiden myynti ja jakelu. Ota yhteyttä tuotteiden valmistajiin ja pyydä selvitys raaka-aineiden alkuperästä ja tuotantomuodosta (gmo vai tavanomainen).
Kirjoita paikallislehtesi mielipideosastolle tai Maaseudun tulevaisuuden mielipidepalstalle gm-elintarvikkeista ja avaa keskustelu tuoteturvallisuudesta. Pyydä kansanedustajiamme vetoamaan gm-ruuan kieltämiseksi EU-Suomen markkinoilla.
Lähteet:
Evira
FDA
Kansalaisten Bioturvayhdistys ry
GMO-vapaa ry
Lindström, U. B., Helsingin yliopiston emeritusprofessori
Maaseudun Tulevaisuus
Turun Sanoma