SIKAMAINEN JUTTU

Ennen vanhaan oli maataloissa, jossa sikalaa pidettiin, kymmenistä pariinsataan sikoja ja niissä voitiin yleensä huomattavasti paremmin sekä pitäjän että pidettävien kannalta. Noin 200 siasta sai ansion 1-2 henkeä. Sapuskat sioille piti olla omasta takaa ja sikoja piti hoitaa aamulla ja illalla ruokkien, karsinasta riippuen, siivous joka tai joka toinen päivä. Poikimisten sattuessa piti päivystää ympäri vuorokauden, ja niinkun muillakin eläimillä ja ihmisillä asiat näyttää menevän, myös siat lisääntyvät yleensä aina öisin. Jos sikalan omistaja ei ollut paikalla, porsaita menehtyi synnytyksen aikana myöskin siksi, että emakko makasi porsaansa hengiltä. Porsailla oli monesti tyriä navassa tai takapuolessa suolipussin revettyä, joita sitten eläinlääkäri, tai sikalan pitäjät itse poistivat ompelemalla ne kiinni.

Nykyään sikalat senkun vain kasvavat. Hollannista joitakin aikoja sitten meillekin tullut malli 1000 sian sikalasta, jossa vain yksi ihminen työskentelee, ja sekin vain päivisin, jättää poikivat emakot oman onnensa nojaan ja lisää porsaitten kuolleisuutta, kun emakot makaa porsaansa hengiltä. Edelleen tulee porsaita, joilla on revenneitä suolipusseja, mutta nykyään niille ei tehdä mitään. Ei kannata enää kutsua eläinlääkäriä paikalle korjailemaan suolipusseja, kun se on kallista ja jos ei viallista possua saa jollekin yksityiselle ihmiselle myytyä syöttöpossuksi, raatokontissa on kyllä tilaa.Tyrämasuisen possun lihahan ei ole sen kummempaa, eikä huonompaa kun tyrättömänkään porsaan, mutta tyrä on kauneusvirhe, joka pistää teurastamon silmään, eikä se kelpaa lihaksi. Nykyään on kiirus saada porsaat pian pois tissiltä, että emakko tulee nopeasti uuteen kiimaan ja saadaan pian uudet pullat uuniin, koska aika on rahaa, ja raha on ainut arvo, jolla on jotain merkitystä.Viis inhimillisyydestä sekä sikalan pitäjän, että sikojen kohdalla.

Mm. Romaniassa pidetään vieläkin suurempia sikaloita. Niissä on kymmeniä tuhansia sikoja, joiden hyvinvointia en jaksa edes miettiä, saati sitten sitä mitä niille syötetään. Siellä on ihmisiä 100 euron kuukausipalkalla töissä ja pomot siellä tienaavat kokonaista 150 €/kk. Meillä sentään vielä saa sikalan pitäjä nippanappa elantonsa, mutta kukaan tässä maassa ei elä 100.- tai 150.- kuukausi tuloilla. Meillä tuotettu  sianliha on miltei maailman parasta, ja sitä haluaa joka muukin maa. Eu taas ajaa alas koko sikatalouden täällä ja tuo tilalle gmo-rehulla ruokittua sianpaskalihaa, jonka hinta arvatenkin nousee lievästisanottuna kattoon heti, kun suomen lihatalous on saatu nurin. Se pitää saada estettyä, eikä siihen ole muuta keinoa kun irtautuminen EUsta.

Ihmisen, eläinten ja luonnon parhaaksi on pientilojen malli. Siinä voivat hyvin sekä eläimet, että ihmiset, eikä kerry yhdessä paikassa paskaakaan niin paljoa, ettei sitä maa jaksa niellä. Tiedän  maataloja, joissa kärrättiin vuosikymmeniä paskat navetasta ulos takaluukusta kusien  kera, eikä kaivojen vedet pilaantuneet, eikä mikään muukaan asia, paitsi ehkä kaupunkilaisten nenät, kun ne ajelivat autoillaan ohi keväisten tai syksyisten peltojen, joihin palanut lanta oli kärrätty ravitsemaan tulevasta kylvöstä saatavaa satoa. Kaikissa asioissa vanhaan paluu ei ole aina pahasta ja tässäkin tapauksessa jo jokainen joka haluaa nähdä ja myöntää totuuden joutuu sanomaan, että vanha konsti oli yli tuhat kertaa parempi kun pussillinen uusia.

Reija Tyynismaa
Kauhava