SIKAMAINEN JUTTU
Ennen vanhaan oli maataloissa, jossa sikalaa pidettiin,
kymmenistä pariinsataan sikoja ja niissä voitiin yleensä
huomattavasti paremmin sekä pitäjän että
pidettävien kannalta. Noin 200 siasta sai ansion 1-2
henkeä. Sapuskat sioille piti olla omasta takaa ja sikoja piti hoitaa
aamulla ja illalla ruokkien, karsinasta riippuen, siivous joka tai
joka toinen päivä. Poikimisten sattuessa piti
päivystää ympäri vuorokauden, ja niinkun muillakin
eläimillä ja ihmisillä asiat näyttää
menevän, myös siat lisääntyvät yleensä
aina öisin. Jos sikalan omistaja ei ollut paikalla, porsaita
menehtyi synnytyksen aikana myöskin siksi, että emakko makasi
porsaansa hengiltä. Porsailla oli monesti tyriä navassa tai
takapuolessa suolipussin revettyä, joita sitten
eläinlääkäri, tai sikalan pitäjät itse
poistivat ompelemalla ne kiinni.
Nykyään sikalat senkun vain kasvavat. Hollannista joitakin
aikoja sitten meillekin
tullut malli 1000 sian sikalasta, jossa vain yksi ihminen
työskentelee, ja sekin vain päivisin, jättää
poikivat emakot oman onnensa nojaan ja lisää porsaitten
kuolleisuutta, kun emakot makaa porsaansa hengiltä. Edelleen tulee
porsaita, joilla on revenneitä suolipusseja, mutta
nykyään niille ei tehdä mitään. Ei kannata
enää kutsua
eläinlääkäriä paikalle korjailemaan suolipusseja, kun se on kallista ja jos ei viallista possua saa
jollekin yksityiselle ihmiselle myytyä syöttöpossuksi,
raatokontissa on kyllä tilaa.Tyrämasuisen possun lihahan ei ole sen
kummempaa, eikä huonompaa kun
tyrättömänkään porsaan, mutta tyrä on
kauneusvirhe, joka pistää teurastamon silmään,
eikä se kelpaa lihaksi. Nykyään
on kiirus saada porsaat pian pois tissiltä, että emakko tulee
nopeasti uuteen kiimaan ja saadaan pian uudet pullat uuniin, koska aika on
rahaa, ja raha on ainut arvo, jolla on jotain merkitystä.Viis
inhimillisyydestä sekä sikalan pitäjän, että
sikojen kohdalla.
Mm. Romaniassa pidetään vieläkin suurempia
sikaloita. Niissä on kymmeniä tuhansia sikoja, joiden
hyvinvointia en jaksa edes miettiä, saati sitten sitä
mitä niille syötetään. Siellä on ihmisiä
100 euron kuukausipalkalla töissä ja pomot siellä
tienaavat kokonaista 150 €/kk. Meillä sentään
vielä saa sikalan pitäjä nippanappa elantonsa, mutta kukaan
tässä maassa ei elä 100.- tai 150.- kuukausi tuloilla.
Meillä tuotettu sianliha on miltei maailman parasta, ja
sitä haluaa joka muukin maa.
Eu taas ajaa alas koko
sikatalouden täällä ja tuo tilalle gmo-rehulla ruokittua
sianpaskalihaa, jonka hinta arvatenkin nousee
lievästisanottuna
kattoon heti, kun suomen lihatalous on saatu nurin. Se pitää
saada estettyä, eikä siihen ole muuta keinoa kun irtautuminen
EUsta.
Ihmisen, eläinten ja luonnon parhaaksi on pientilojen malli.
Siinä voivat hyvin sekä eläimet, että ihmiset,
eikä kerry yhdessä paikassa paskaakaan niin paljoa, ettei
sitä maa jaksa niellä. Tiedän maataloja, joissa
kärrättiin vuosikymmeniä paskat navetasta ulos
takaluukusta kusien kera, eikä kaivojen vedet pilaantuneet,
eikä mikään muukaan asia, paitsi ehkä
kaupunkilaisten nenät, kun ne ajelivat autoillaan ohi
keväisten tai
syksyisten peltojen, joihin palanut lanta oli kärrätty
ravitsemaan tulevasta kylvöstä saatavaa satoa. Kaikissa
asioissa vanhaan paluu ei ole aina pahasta ja tässäkin
tapauksessa jo jokainen joka haluaa nähdä ja
myöntää totuuden joutuu sanomaan, että vanha konsti
oli yli tuhat kertaa parempi kun pussillinen uusia.
Reija Tyynismaa
Kauhava