Geenimuunnellut elintarvikkeet
Geenimuunnellut
elintarvikkeet ovat olleet nykyään kuluttajien epätietoisuuden pääpuheenaihe
ainakin puutarhoilla. Ministeri Anttila suostui viime talvena EUn
suunnittelemaan GMO-elintarvikkeiden tuottamiseen maassamme. EU-direktiivi nro 1829/2003 sallii ns.
tavanomaisessa elintarvikkeessa 0,9 prosentin osuuden gm-elintarvikkeita
kuluttajien asenteita miettimättä.
Satakunnassa on
viljelty geenimuunneltua perunaa, rapsia, ohraa ja sokerijuurikasta muutamalla
tilalla ainakin neljä vuotta ennen tätä päätöstä kokeilumielessä. Koko Suomessa
on jo geenimuunneltu mansikkalajike Alba lähinnä kotipuutarhojen viljelyssä.
Kokemäen koulutilan pelloilla on viljelty geenimuunneltua maissia jo monta
vuotta. Samoin neilikat, sininen ruusu, tupakka, koivut, mänty ja kuusi ovat
geenimuunneltuja Suomessa. Tänä vuonna öljykasvit ja maissi tulivat mukaan
geenimuunneltuun viljelyyn valtakunnallisesti, eivät enää koeviljelynä.
Tuntemani
luomuviljelijät eivät pidä tästä luomun ja GMO-tuotannon rinnakkaisviljelystä,
sillä gmo-siitepöly saastuttaa luomukasvustot. Tullilaboratorio on jo
havainnut, että ulkomaisista luomuelintarvikkeista on löytynyt geenimuunneltujen
kasvien siitepölyä, minkä mukaan ei voida puhua enää turvallisista
elintarvikkeista EU:n sisäisillä markkinoilla. Tilanne olisi toinen, jos emme
olisi EU:n jäseniä.
Käytännössä
geenimuunneltu maatalous ei ole ainakaan kannattavampi kuin muut
tuotantomuodot, minkä osoittavat myös Amerikan yliopistojen vähintään kolmen
vuoden tutkimukset. Kaikki tuotantokustannukset menevät harakoille gmo-tuotannossa.
Siemenet ovat jokavuotisia ostoksia toisin kuin muissa tuotantosuunnissa.
Ensimmäisten kolmen vuoden jälkeen kasvinsuojelun tarve on kasvanut entisestään,
sillä rikkakasvit ja tuholaiset ovat kasvaneet resistenteiksi lisääntyneelle
kasvinsuojelulle. Näin ollen tuotantokustannukset ovat suuremmat kuin
tavanomaisessa ja luomussa.
Geenimuunneltujen eläinrehujen on todettu aiheuttavan tuotantoeläimissä
hormonaalisia ongelmia. Eläinlääkärin tarve kasvaa GMO-rehujen mukana.
Kuluttajat eivät
ole saaneet tietää kaikista geenimuunnelluista elintarvikkeista, mm. maissista
ja lihasta. Vain geenimuunneltu soija on merkitty myyntipakkauksiin, jos sitä
on yli 0,9 %. Ministeri Anttila kielsi GMO-merkinnän elintarvikkeisiin vuonna
-07, mikä on tuoteturvallisuuslain vastaista. Tämä on suoraan verrannollinen
kuluttajansuojalakiin, joten kuluttajan kuuluisi saada tietää tuotantomuoto
kolmesta vaihtoehdosta, ainakin luomu ja GMO. Se kolmas olisi sitten
tavanomainen, jota ei välttämättä tarvitsisi merkitä.
Eläinrehuja
tehdään esim. Amerikan geenimuunnellusta maissista ja rypsistä, mutta tieto
rehusta ei mene kuluttajalle saakka. Suomi ei ole ollut omavarainen rukiissa,
vaan myllyille on tuotu ruista myös Saksan geenimuunnelluilta pelloilta. Myllyt
eivät ole merkinneet tuotantomuotoa ”geenimuunneltu” myyntipakkauksiinsa, joten
tieto ei ole kulkenut lainmukaisesti kuluttajalle EU-jäsenyyden aikana. Samoin
teurastamot eivät mainitse pakkauksissaan mitään geenimuunnellulla rehulla
ruokitusta eläimestä. Tämäkin perustuu EU:n direktiiviin, jonka mukaan
geenimuunneltua ainesta on oltava vähintään 0,9 % kokonaissisällöstä, jotta
merkintä tulee pakolliseksi.
Esimerkiksi
helppo itäminen nopeuttaa gm-tuotantoa ja lisää siten peltojen ja taimitarhojen
tuotantoa. Kuulemani mukaan kotipuutarhat ovat sanoneet, että enää perennojen
siemenet eivät idä seuraavana vuonna, kuten geenimuunnellun viljankaan siemen
idä. Tarkasteluajanjakso on ollut viisi vuotta, joten siinä on sekä hyviä että
huonoja kesiä pölytyksen kannalta.
On ilmennyt
joitakin sairauksia geenimuunnelluista ruuista. Amerikan ja Iso-Britannian
yliopistojen lääketieteen tutkimusten mukaan kakkostyypin diabetes, keliakia ja
ummetus ovat lisääntyneet huomattavissa määrin geenimuunneltujen elintarvikkeiden
seurauksena. Samoin aivojen välittäjäaineet vähenevät sekä oppimisvaikeudet,
sikiön kehityshäiriöt ja ylivilkkaus lisääntyvät. Geenimuunnelluissa
kaalikasveissa (kaalit, rypsi, rapsi, retiisi, retikka, lanttu, nauris jne) on kaikissa
kukkakaalin mosaiikkivirus, joka on laboratoriossa tehty HIV-viruksesta
(Oxfordin yliopisto)! Geenitekniikan puolestapuhujat haluavat ihmiskunnalle
aidsin! Tämä kertoo osaltaan puutteellisesta tuoteturvallisuudesta EUn huonon
lainsäädännön seurauksena.
Miten julkinen
sektori vastaa näihin terveyshaasteisiin huolimattomuutensa seurauksena? Varmaa
on, että EU ja eduskunta eivät ota vastuuta teoistaan. Kunnallisella tasolla
säästöjä tulee jatkuvasti lisää, kun valtion kunta-avustus laskee entisestään
peruspalveluiden osalta. Vain palauttamalla itsenäisyys takaisin voidaan toivoa
terveellisempää ja turvallisempaa maa- ja elintarviketaloutta.
Bernin yliopiston tutkijat ovat havainneet
biodiversiteetin eli luonnon monimuotoisuuden laskevan geenimuunnellun
maatalouden seurauksena. Jos geenimuunneltu maatalous jatkuu nykyistä vauhtia
tai lisääntyy, voidaan puhua ekologisesta katastrofista. Vähintään kolmasosa
maailman pelloista tuhoutuu monokulttuurin ja geenitekniikan seurauksena. Nyt
siis koko Amerikka, Kiina, Japani, osa kehitysmaista ja osa EUsta ovat jo
monokulttuurin maita.
Herää kysymys,
että missä myöhemmin tuotetaan maailman ruokatarve. Kaikissa maanosissa on jo
aloitettu ekologinen katastrofi! Vähin erin myös kasvivalikoima supistuu. Geenimuunnellut
viljat hävittävät heinäkasvit, gm-mansikka hävittää ruusukasvit, gm-peruna
koisokasvit, gm-kukkakaali ristikukkaiskasvit jne Bernin yliopiston tutkimusten
mukaan. Kaikki geenimuunnellut kasvit hävittävät ja/tai saastuttavat oman
heimonsa kasvit lyhyesti sanottuna. Mistä eläimet ottavat ravintonsa ja
pesäaineksensa kasvien vähentyessä?
EUn jäsenmaista
Saksa, Ranska, Espanja ja Bulgaria ovat olleet jo kauan geenimuunnellun
maatalouden maita. Mitä muita ympäristökatastrofeja on GMO-siitepölyn
seurauksena? Osoittavatko maatalouden talouslaskelmat Suomessa Amerikan tapaan
vai päinvastoin? Havaintoni kertovat, että kestävä kehitys on edelleen
taloudellisin, ei moderni geenitekniikka.
Kuluttajan
kannattaa suosia vain luomutuotteita, jos haluaa pitää gm-aineksen poissa
kehostaan. Muiden tuotantomuotojen kohdalla vallitsee tämä maa- ja
metsätalousministeriön virkamies Tammisolan mainitsema 0,9 %:n epävarmuus
kuluttajan asemassa elintarvikemarkkinoilla.
Katri Aalto