Oma elintarviketalous itsenäisyytemme ja kansantaloutemme peruspilari
Ihmisen
perustarpeista tärkeimpiä ovat ruoka ja juoma. Kuluvan
matalasuhdanteen aikana jokainen voi havaita, että lähes
kaikkia tuotannonaloja ja hankkeita voidaan siirtää
tuonnemmaksi. Monet alat lomauttavat ja irtisanovat yleensä
olosuhteiden pakosta, mutta myös aallon mukana kansantalouden
tappioksi.
Ruokailua
ei voida muun toimen tavoin siirtää. Tästä maailman
välttämättömimmästä, tuottavimmasta,
vakaimmasta, työllistävimmästä ja siten tietenkin
halutuimmasta tuotannon alasta ei Suomellakaan ole varaa luopua.
Kehitysmaiden
perusongelmia ovat nälkä ja jano. Kun ei hyödynnetä
uusiutuvia luonnonvaroja, ilmaista kasvun ihmettä, ei ole rahaa
eikä ruokaa. Kaikki kehittyneet maat tiedostavat tämän
ja vaativat siksi itseltään vähintään
omavaraisuutta. Röyhkeimmät
supervallat EU:ssakin pyrkivät taloudellisessa eduntavoittelussaan
ylituotantoon ja siis myös vientiin kaikkia tukimuotoja
maksimaalisesti hyödyntäen, vientikohteidenkin kustannuksella. Kehitysmaiden ongelmat vain syvenevät.
Suomella ei ole varaa alistua ulkopuolisin päätöksin kasvavaan ruokatuontiin.
Myös Rooman sopimusta on kunnioitettava. Ilman omaa alkutuotantoa
loppuu myös ruoan valmistus merkiten 10 miljardin € tuotannon
menetystä Suomessa. Maa autioituu, asutus ja palvelut. Jos aiomme
edelleen syödä, on ruoka ostettava ulkomailta 10 miljardilla
eurolla. Kokonaismerkitys kansantalouteemme on siis 20 miljardia euroa,
lopullisesti joka vuosi. Kansalaisten ja valtiovallan pitää tiedostaa, että menetys on 4000 € jokaista suomalaista kohti, 20 000 viisihenkiseen perheeseen kohdistettuna.
Ostovoimaankin, keskusliikkeet! - Tämä kaksinkertaisuus
jää yleensä huomiotta verrattaessa tuontia korvaavaa ja
vientiteollisuutta toisiinsa.
Suomessa on menossa
kunta- ja palvelurakenneuudistus, koska kunnat ovat talousahdingossa.
Säästöjä haetaan keskittämisellä.
Nykyiset isot yksiköt eivät ole kuitenkaan pieniä
tehokkaampia. olisikohan menettelyn sijasta, tai ainakin rinnalla,
viisasta kasvattaa kansantaloutta esim. lisäämällä
ruoan omavaraisuutta 20%, jonka yhä kasvava ruokatuonti ja nyt
reilusti ylittää. meillä olisi enemmän varaa
julkispalvelujenkin tuottamiseen, palkkojen maksuun. Eikä
kansalaisia tarvitsisi siirtää kalliin asumisen ja
elämisen bunkkereihin ja metropoleihin harjoittamaan vaihtokauppaa
nykyisen rahantekemisen sijasta.
On
tärkeää pitää mielessä, että
edellisestä rahoituskriisistä selvittiin 1990-luvulla
siirtämällä kehä kolmosen sisäpuolelle sen
ulkopuolelta vajaat 50 miljardia silloista Suomen markkaa.
Tämä mahdollisuus hupenee rapistuvan maaseudun
myötä.
Alkutuottaja on
avainasemassa. Ilman jokaisessa hyvinvointivaltiossa maksettavaa tukea
alkutuotanto on pakko tappiollisena lopettaa. Tuen on oltava
tasapuolinen, kustannuksia tasaava.
Viljelijä
ratkaisee juuri nyt sokerituotannon jatkuvuuden Suomessa.
Tärkkelysperuna on vaakalaudalla. Ilman vehnänjyvää
ei tehdä leipää. Possu syntyy kaikkialla ilmaiseksi,
mutta sen kasvattamista tuetaan kuluttajahinnan alentamiseksi. Suomi näivettyy salakavalasti hyvinvointivaltiosta kehitysmaaksi ilman omaa elintarviketuotantoa
Esko Eela
teollisuusneuvos
Säkylä