Aspartaami - hermomyrkky




Aspartaami on kemiallinen makeutusaine, joka huomattiin vahingossa erään projektin yhteydessä, jossa kemianjätti Monsato kehitteli hyönteismyrkkyä. Aspartaamin vaarattomuutta ei ole koskaan voitu osoittaa, sitä tuottavan Monsanton lukuisista yrityksistä huolimatta. Päinvastoin. Kun elintarvikehallinto FDA oli todennut makeutusaineen monet haittavaikutukset, kävi se 16 vuotta sinnikästä taistelua estääkseen sen pääsyä elintarvikkeiden lisäaineeksi. Virasto joutui lopulta hyväksymään sen lailliseksi lisäaineeksi  Donald Rumsfeldin painostuksesta. käytännössä se tapahtui niin, että Rumsfeld, jolla on korkea johtoasema lääketeollisuudessa, vaihtoi FDA:n johtoon Arthur Hull Hayesin, joka jätti huomiotta viraston aiemmat päätökset. Seurauksena tästä tänään on, että valtaosa FDA;lle osoitetuista valituksista koskien ruoka-aineiden sivuvaikutuksia, on ollut aspartaamin aiheuttamaa.

Aspartaami on hermomyrkky , lisäaine numerolla E951.

Kun aspartaamin lämpötila kohoaa yli 30 C asteen, sen puualkoholi "naamioituu" formaldehydiksi, joka on tappava myrkky, sitten muurahaishapoksi, mikä vuorostaan aiheuttaa aineenvaihdunnallisen  happomyrkytyksen. Tässä kohdin on tärkeää huomauttaa, että metanolimyrkytys muistuttaa multippeliskleroosia (MS). Tämän vuoksi on usein tehty vääriä MS-diagnooseja. MS ei ole tappava tauti, mutta metanolimyrkytys sen sijaan on.

Metanolimyrkytyksen uhrit ovat juoneet aspartaamia sisäktäviä kevytjuomia 3-4 tölkkiä päivässä. Myös elimistön Lupustauti, jota myös aspartaamitaudiksi kutsutaan, vaivaa kevytjuomien juojia. Se muistuttaa nivelreumaa, mutta siinä on lisäksi perhosihottumaa kasvoissa, hiustenlähtöä ja valonherkkyyttä. Tautia ei voi parantaa.

Monet keinotekoiset makeutusaineet ovat aspartaamia, kuten Canderel, Nutrasweet, Equal, ja Spponful ja sitä käytetään runsaasti miltei kaikissa light-juomissa ja Soft-drinkeissä. Runsas formaldehydin saanti näitten juomien kautta aiheuttaa sokeutta, epilepsiakohtauksia ja muita sairauksia, kuten Altzheimerin tautia. USA:n lääke- ja elintarvikevirastoon on raportoitu 92 erilaista aspartaamin aiheuttamaa sairausoiretta. Listan on julkaissut Freedom of Inforation Act. Mission Possible International, on ruohonjuuritason kampanja, joka jo 22 maassa pyrkii informoimaan riskeistä jotka liittyvät kemiallisiin makeutusaineisiin, erityisesti aspartaamiin.

Esimerkiksi Englannin lehdistö on kohdellut varsin ankarasti tätä kyseenalaista ainetta sen jälkeen, kun kevytjuomia koskevassa tutkinnassa paljastui monenlaista vilppiä ja petosta. parlamentin jäsen ja ympäristöasioiden puhemies Norman Baker on vaatinut aspartaamin käytön välitöntä kieltämistä.

New York Times puolestaan on julkaissut artikkelin, missä kerrotaan Amerikan ruokavalioyhdistyksen saavan rahaa elintarviketeollisuudelta sen tuotteiden hyväksymiseen. Tämän vuoksi yhdistys ei ymmärrettävästi voi arvostella lisäaineita tai paljastaa yhteyttään aspartaamin luojaan, Monsantoon.

Kuohunta aspartaamin ympärillä johtaa ennenpitkää siihen, että se poistuu markkinoilta. kemianteollisuutta se ei kuitenkaan huolestuta, sillä tuotteen patentti on rauennut ja se on täyttänyt sille asetetut tavoitteet. Eli tuonut valmistajalleen miljardivoitot. Toisaalta on aspartaami nyt muuttumassa suolaksi ja makeutusaineena on sen tilalle jo tulossa korvaaja aivan "luonnollisella" konseptilla. Mainosvalttina  nimittäin on, että Sukraloosi-niminen tuote on luonnonmukainen makeutusaine, koska se on tehty sokerista. Se on valheellisnen totuus, sillä sokeri on kyllä sen lähtökohta, mutta mitään "luonnollista" ei lopputuloksessa silti ole.

Alkuperäisestä luonnonsokerista on poistettu muutama sokerimolekyyli ja korvattu ne klooriatomeilla. Tuloksena on silloin klooriorgaaninen makeutusaine. Muita klooriorgaanisia aineita ovat mm. ympäristö myrkyt PCB, DDT; dioksiinit, kloorifenolit, fenoksihapot, freonit ja klooratut liuotinaineet. Kaikki pahamaineisia myrkkyjä, joista jo kauan aikaa on pyritty pääsemään eroon. Klooriorgaaninen aine on vaikeasti hajoavaa, koska elimistöstä puuttuu sellainen entsyymi ja sen vuoksi se rikastuu rasvakudoksiin.

Sukraloosi on makeutusaine, joka on 500-600 kertaa sokeria makeampaa. Se on hyväksytty elintarvikekäyttöön kansallisilla päätöksillä jo vuonna 2006  n.40 maassa.

Makeutusainesäädösten muutoksissa on EU-komissiolla valtuus, pysyvää komiteaa kuultuaan, päättää pidetäänkö jotain ainetta makeutusaineena. Komissio tekee direktiivimuutoksesta ehdotuksen, jonka neuvosto vahvistaa. Suomessa kauppa- ja teollisuusministeriön päätös makeutusaineista mukautetaan direktiivin mukaisesti direktiivin valmistuttua.

Lisää lukemista lääketieteestä kiinnostuneille - Sven-Olof Jacobsonin kirjasta Terveyden vaarat/ Hälsans faror