ADAM SIIRTYY VIIDAKKOON
Synti muuttaa ihmisen käyttäytymistä. Kun Adam oli tehnyt syntiä, hän "valaistui", teki itselleen häpyverhon ja siirtyi puiden sekaan. Raamattu kertoo asian näin:
Silloin aukenivat heidän molempain silmät, ja he huomasivat olevansa alasti; ja he sitoivat yhteen viikunapuun lehtiä ja tekivät itselleen vyöverhot. Ja he kuulivat, kuinka Herra Jumala käyskenteli paratiisissa illan viileydessä. Ja mies vaimoineen lymysi Herran Jumalan kasvojen edestä paratiisin puiden sekaan.
1.Moos 3:7-8.
Seuraavaksi kuvaan astuu pelko. Adam ja adamitar tiesivät rikkoneensa Jumalan käskyä vastaan ja alkoivat karttaa Jumalaa. Jumala joutui etsimään kadonnutta luomustaan puutarhan kätköistä:
Mutta Herra Jumala huusi miestä ja sanoi hänelle: "Missä olet?"
Aloittelevan synnintekijän tapaan Adam paljastaa heti syvimmät tuntonsa. Hän vastaa:
Minä kuulin sinun askeleesi paratiisissa ja pelkäsin, sillä minä olen alasti, ja sentähden minä lymysin.
Kun yhteys on palautettu, Herra aloittaa asian käsittelyn. Maailman ensimmäinen ja ainoa psykologi, Pyhä Jumalan Henki lähtee selvittämään asiaa. Koska kyseessä on maailmanhistorian ensimmäinen noutesiatoimenpide, luemme koko kirjoituksen sellaisenaan.
Mutta Herra Jumala huusi miestä ja sanoi hänelle: "Missä olet?" Hän vastasi: "Minä kuulin sinun askeleesi paratiisissa ja pelkäsin, sillä minä olen alasti, ja sentähden minä lymysin". Ja hän sanoi: "Kuka sinulle ilmoitti, että olet alasti? Etkö syönyt siitä puusta, josta minä kielsin sinua syömästä?" Mies vastasi: "Vaimo, jonka annoit olemaan minun kanssani, antoi minulle siitä puusta, ja minä söin". Niin Herra Jumala sanoi vaimolle: "Mitäs olet tehnyt?" Vaimo vastasi: "Käärme petti minut, ja minä söin". Ja Herra Jumala sanoi käärmeelle: "Koska tämän teit, kirottu ole sinä kaikkien karjaeläinten ja kaikkien metsän eläinten joukossa. Vatsallasi sinun pitää käymän ja tomua syömän koko elinaikasi. Ja minä panen vainon sinun ja vaimon välille ja sinun siemenesi ja hänen siemenensä välille; se on polkeva rikki sinun pääsi, ja sinä olet pistävä sitä kantapäähän." Ja vaimolle hän sanoi: "Minä teen suuriksi sinun raskautesi vaivat, kivulla sinun pitää synnyttämän lapsia; mutta mieheesi on sinun halusi oleva, ja hän on sinua vallitseva". Ja Aadamille hän sanoi: "Koska kuulit vaimoasi ja söit puusta, josta minä kielsin sinua sanoen: 'Älä syö siitä', niin kirottu olkoon maa sinun tähtesi. Vaivaa nähden sinun pitää elättämän itseäsi siitä koko elinaikasi; orjantappuroita ja ohdakkeita se on kasvava sinulle, ja kedon ruohoja sinun on syötävä. Otsasi hiessä sinun pitää syömän leipäsi, kunnes tulet maaksi jälleen, sillä siitä sinä olet otettu. Sillä maasta sinä olet, ja maaksi pitää sinun jälleen tuleman."
1.Moos 3:9-19
Aatamin tekemää vahinkoa ei voitu heti korjata, ja vaarana oli, että hän pahentaisi asiaa syömällä paratiisin keskellä olevasta elämän puusta, ja joutuisi elämään syntinsä kanssa loputtomiin. Adam oli karkotettava paratiisista, kunnes vahinko oli korjattu. Aatamilla itsellään ei ollut mitään lääkettä asian korjaamiseksi, ja se jäi kokonaan Herran armeliaisuuden varaan. Ensiksi Herra vaihtoi Aatamin vaatteet. Viidakon puku sai vaihtua ensimmäisen uhrieläimen nahkaan:
Ja mies antoi vaimolleen nimen Eeva, sillä hänestä tuli kaiken elävän äiti. Ja Herra Jumala teki Aadamille ja hänen vaimollensa puvut nahasta ja puki ne heidän yllensä. Ja Herra Jumala sanoi: "Katso, ihminen on tullut sellaiseksi kuin joku meistä, niin että hän tietää hyvän ja pahan. Kun ei hän nyt vain ojentaisi kättänsä ja ottaisi myös elämän puusta ja söisi ja eläisi iankaikkisesti!" Niin Herra Jumala ajoi hänet pois Eedenin paratiisista viljelemään maata, josta hän oli otettu. Ja hän karkoitti ihmisen ja asetti Eedenin paratiisin itäpuolelle kerubit ynnä välkkyvän, leimuavan miekan vartioitsemaan elämän puun tietä. (1.Moos 3:20-24)
Ajatus iankaikkisesta elämästä oli toistaiseksi unohdettava. Vasta kun Jeesus oli noussut kuolleista, asia otettiin uudelleen esille. Jeesuksen miehet lähtivät haravoimaan viidakkoa ja etsimään sitä, joka kadonnut on.
2003-05-04
Copyright ©: Osmo Pöysti
Takaisin
Osmon kotisivulle