HAIKUJA KESKIAJALTA (Sukutaulut linkissä)
Olen tutkinut omia sukujuuriani mm. Järviseudun,
Perhonjokilaakson, Saarijärven, Viitasaaren, Isonkyrön, Rautalammen, Hollolan
ja Laukaan kirkonkirjoista ja veroluetteloista. Paljon olen saanut apua muilta
innokkailta tutkijoilta, joista mainittakoon mm. Ansa Korhonen, Sirkka Mäenpää,
Heikki Koskela, Aarne Kautto, Heikki Salmela, Arto Hautala, Sakari Kontiainen,
Ahti Pesola, Alpo Ahola, Erkki Juuti, Lauri Kuparinen, Pauli Ranta-aho, Reijo
Ojala, Pirkko Korpela, Markku Marttinen, Toivo Kivipelto ja monia muita.
Järviseudulta Vihtori Peltokankaan yli 30 kansion sukututkimukset ja
oikeustapaukset ovat olleet hyviä.
Keski-Suomen suvuissa parasta tietoa olen saanut Tapio Vähäkankaan julkaisuista ja Heikki Vuorimiehen perunkirjaselvityksistä. Keski-Pohjanmaalla lähteitä ovat olleet maisteri Kankaanrannan kortistot. Perhonjokilaakson sukututkijoiden julkaisut sekä Kainu- ja Torppa-sukujen tutkimus ovat olleet myös luotettavia lähteitä.
Olemme tehneet Pauli Ranta-ahon kanssa puhtaaksikirjoituksia Järviseutu-säätiölle 1500-lukujen voudintileistä. Näitä tietoja en ole muuttanut vielä sukutiedoiksi. Jossakin vaiheessa innostuin Pohjoismaiden rälssisuvuista, joiden tietoja olen selvitellyt lukemattomista painetuista, jo klassisiksi muodostuneista lähteistä. Tietoja täydennetään ja korjataan uudemmissa tutkimuksissa, joita kaikkia en ole löytänyt tietokantaani. Suomen sukututkimusseuran julkaisut ovat käytetyin lähteeni näissä asioissa. Joitakin sukutietoja olen poiminut historiankirjoista tai henkilöjulkaisuista, jotka eivät varmastikaan ole parhaita sukututkimuksen lähteitä.
Eri paikkakuntien kotiseutujulkaisut ja sukuseurojen sukututkimukset eivät enää mahdu kirjahyllyihini, vaan kasautuvat isoiksi pinkoiksi huoneen nurkkiin. Baltian maiden ja Euroopan maiden aatelisluetteloita olen kahlannut läpi. Ne ovat tutkittuina tietoina vanhaa perua. Esiintyy paljon erilaisia tulkintoja. Uudemmissa tutkimuksissa niitäkin tietoja tulkitaan toisin. Usein on vaikeaa valita luotettavinta vaihtoehtoa.
Tulostan seuraavaan tietokantaan omia esi-isiäni 20 sukupolvea. Esivanhempien sisarusten ja muiden puolisoiden osalta taulut eivät ole täydellisiä. Henkilöihin liittyviä tekstejä en tulosta.
Pyrin jatkossa paneutumaan veroluetteloihin ja oikeustapauksiin. Niiden avulla selviää varmasti monen 1600-luvulla eläneen tai sitäkin aikaisemman esivanhemman alkuperä.
Tässä harrastuksessa puuhaa riittää ja omaksi ilokseni sitä teen. Sukututkimus virkistää mukavasti historian harrastusta.
Olen päivittänyt tietokantaani siten, että olen tallentanut Järviseudun seurakuntien kaikki syntymä- ja kuolintiedot 1660-luvulta 1760-luvulle vihityille perheille. Alajärven osalta olen pian 1800-luvun tilanteessa.