Jeesus ja hänen opetuslapsensa oli kutsuttu häihinGalilean Kaanassa. Vierailijoiden joukosssa oli ennestään Jeesuksen äiti. Jeesuksen ajan maailmassa - ja vielä nytkin tuolla Lähi-idässä - hääjuhlat saattavat kestää jopa 7 päivää. Uusia vieraita saapui päivittäin ja entisiä lähti pois. Juhlissa syötiin ja juotiin, kaikkea oli runsaasti. Juhlan loppupuolella Jeesus liittyi häävieraiden joukkoon. Juuri samaan aikaan juhlista loppui viini. Jeesuksen luokse tuli hänen äitinsä, joka pyysi poikaansa auttamaan ystäväperhettä pulmallisessa tilanteessa. Tapahtui ihme. Jeesuksen ensimmäinen julkinen tunnusteko.
Kertomusta Kaanaan häistä on pidetty yleensä vaikeana saarnatekstinä. Jos sen selittää kirjaimellisesti muodostuu kompastuskiveksi hurja viinimäärä. 500 litraa viiniä. Sen ne kuusi astiaa vetivät. Jos kertomus taas selitetään vertauskuvallisesti tulee kertomuksen jostakin sivujuonteesta pääasia ja varsinainen teksti ja sen tapahtuma jää vain sivuseikaksi.
Uskollisena raamatun tekstille, meidän on nähtävä Jeesuksen teko historiallisena tapahtumana. Jeesus todella muutti veden viiniksi ja juhla voi jatkua.
Jeesuksen opetuslapsille ja kristilliselle seurakunnalle tuossa tapahtui kuitenkin vielä enemmän ja syvempää. Jeesus - tekemällä ihmeen - osoitti kirkkautensa ja voimansa. Jeesuksen ihmeet eivät ole vain ihmeellisiä tekija, vaan ennen kaikkea ne ovat merkkejä - tunnustekoja. Tai voimme sanoa: Tunnistamistekoja. Ne todistavat tekojen suorittajasta:"Tällaista ei voi kukaan tehdä, ellei Jumala ole hänen kanssaan" Ja vielä enemmän, niiden tekijän täytyy "olla Jumalasta". Syntiselle ihmiselle ne eivät ole mahdollisia (9:16). Ne olivat VT:n ilmaisemia tunnusmerkkejä, joista oli mahdollista tunnistaa Messias, kun Hän tulee.
Koska Jeesuksen tunnusteot ovat merkkejä Hänen jumaluudestaan, ne muodostuvat uskon koetinkiviksi. Ne eivät ilman muuta johtaneet kaikkia näkijöitään uskoon. Joidenkin kohdalla ne vain ruokkivat ihmiselle niin tyypillistä sensaationnälkää, joidenkin toisten kohdalla ne taas synnyttivät erilaisia itsekkäitä yhteiskunnallis-poliittisia hyötylaskelmia.
Kaanaan häissäkin viini-ihmeen näkijöitä oli runsaasti, mutta vain opetuslapset uskoivat. Vain he tajusivat tunnusteon todellisen merkityksen. Valtaosalle läsnäolijoista Jeesuksen "kirkkaus" ei näkynyt. Tässäkin toteutui , että "valkeus loistaa pimeydessä, ja pimeys ei sitä käsittänyt."(1:5)
Valkeus loisti pideydessä taas päättyneenä jouluaikana. Voisi sanoa, että jokainen suomalainen tai jokainen alajärveläinen, joutui tahtoen tai tahtomattaan kuulemaan edes jotakin Jeesuksesta: Sanan "Teille on syntynyt Vapahtaja..."tai laulun sanoissa selvää puhetta...todistusta...väitteitä Hänestä - Jeesuksesta. Mutta mitä se vaikutti. Mitä puhe siitä, että Jeesuksella oli valta ja Hänen valtansa tuli julki Hänen sanoissaan ja Hänen teoissaan, mitä tämä puhe vaikuttaa meihin. Murtaako se meidät Pietarin sanoin tunnustamaan:"Minun Jumalani, minun Herrani." - Armahda minua.
Kaanaan häiden tunnusteko kertoo meille, kenestä puhutaan,
kun Jeesuksesta puhutaan. Puhutaan Jumalan Pojasta. Ainokainen
Poika pystyi tekemään sitä, mitä Isäkin.
Kristuksen kirkkaus loisti. Sana "kirkkaus" voidaan tässä
yhteydessä tulkita myös ottamalla huomioon viinin raamatullinen
merkitys pelastuksen ajan symbolina. Nooa istutti vedenpaisumuksen
jälkeen ensimmäiseksi viinitarhan uudistettuun maahan.
Jumalan suvusta nouseva messiaskuningas sitoo aasinsa viinipuuhun ja huuhtoo
vaatteensa viinissä. Viiniköynnöksen tuovat vakoojat
mukanaan palatessaan tiedustelu matkaltaan Kaanaanista osoittaakseen sillä
erämaassa asuvalle Israelille luvatun maan hedelmällisyyden.
Jeesus itse kuvaa tuomaansa pelastuksen aikaa vertauksella nuoresta viinistä
ja leileistä. Viini viittaa myös tulevaan aikaan.
Iankaikkiseen elämään ja täydelliseen iloon.
Ja tärkein symboli vielä puuttuu. Se mikä on ulottuvillamme
myös tänään tässä jumalanpalveluksessa.
Ehtoollisen viini.
Kristuksen kirkossa, uuden liiton aterialle, ehtoollisviini ei lopu. Kristus - pelastuksen ja anteeksiantamisen lähde on loputon.
Kaanaan häissä Kristus oli antanut ensimmäisen merkin ilosta, jako Hänen kuolemansa ja ylösnousemisensahetkellä oli muuttava vanhan uudeksi, veden viiniksi, kuoleman elämäksi.
Päivän otsikkona kirkkokäsikirjassa ovat sanat:"Jeesus,
kotien Herra". Tähän liittyen meidän tulee panna merkille,
että Jeesus oli mukana ihmisten ilojuhlissakin, ei ainoastaan surutaloissa.
Hän ei ollut juhlassa mukana ilonpilaajana, vaan entistä suuremman
ilon tuojana.
Toiseksi Jeesus ei ollut kiinnostunut vain ihmisten ns. hengellisistä
tarpeista, vaan yhtä lailla aineellisista puutteistaan. Ja hän
oli valmis auttamaan puutteen poistamiseksi.
Miten Jeesus siis voisi olla minun elämäni kirkkaus, kotiemme Herra ja kirkon pää? Vastauksen tähän meille antaa Jeesuksen äiti, Maria:"Mitä hän heille sanoo, se tehkää."
Me tarvitsemme kykyä kuulla mitä Jeesus sanoo ja nähdä miten Hän toimii - Myös tänään. Oma elämämmekin on kenties täynnä pieniä Jumalan ihmeitä. Salaista johdatusta. Kutsua seuraamiseen. Olemme huomanneet sen. Olemmeko ottaneet edes ensimmäistä askelta uskon tiellä. Joka Jeesuksen sananmukaan matkaan lähtee ja uskaltaa - saa - kuten Hän sanoo, nähdä onko tämä oppi Jumalasta.
Palvelijat Kaanassa tekivät, mitä Jeesus käski, ottivat riskin, pitojen esimies maistoi ja ihmetteli. Tänäänkin on todellisen kohtaamisen päivä. Hän on Isäntä pyhällä ateriallaan. Hän antaa sinnä itsensä, jotta meillä olisi elämä ja yltäkylläisyys.