Faktat: Historia

[ Organisaatio ] [ Kolumnit ] [ Historia ] [ Arkisto ]


Pienoishistoriikki

Seuran alkuvaiheet

Alajärven Ankkurit ry on perustettu vuonna 1944. Pesistä paikkakunnalla on toki pelattu paljon tuota aikaisemminkin. Alkujaan pelattiin "pitkääpalloa" ja vuodesta 1922 pesäpalloa. Perustetun seuran menestyksekkäin laji oli heti pesäpallo. Oikeastaan se oli luonnollinen seuraus viimeisten sotakesien voimakkaasta pesäpalloharrastuksesta. Osittain menestys oli perua jo 1930-luvunloppuvuosien vahvasta harrastuksesta. Ankkurit sijoittui suomensarjassa toiseksi ja pääsi lohkokakkosena mestaruussarjakarsintoihin. Nousu jäi kuitenkin vielä haaveeksi.

Seuraavan vuosikymmenen Ankkurit pelasivat suomensarjan keskivaiheilla. 1950-luvun lopulla tuli sitten romahdus: Ankkurit oli heittopussi ja 15 vuotta kestänyt taival suomensarjassa päättyi. 1960-luku jatkui pesäpallossa yhä synkkänä. Väliin pelattiin jo maakuntasarjassakin. Mutta vihdoin vuonna 1965 tapahtui käänne ja hidas, mutta pysyvä kiipeäminen kohti mestaruussarjaa alkoi. Miesjoukkueen takana pojat aloittivat vuosia kestäneen jatkuvan SM-mitalien sarjan.

Kamppailu kohti mestaruussarjaa

Talvella 1967 Ankkurit asetti rohkean päämäärän: Ykkösjoukkue mestaruussarjaan ja kärppäjoukkueelle mestaruus. Kärppien joukkuen onnistuikin tavoitteessaan. Poikien joukkueessa pelasivat Pekka Siirilä, Kullervo Murto, Kalevi Luoma, Pekka Peltomäki, Ahti Joensuu, Keijo Vesala, Tuomo Mäkinen, Asko Höykinpuro, Kari Isotalo, Eino Honkaniemi. Pelinjohtajana oli Jussi Murto.

Seuraavinakin vuosina poikajoukkueet pärjäsivät erinomaisesti omissa peleissään ja paineet noususta mestaruussarjaan myös miehissä voimistuivat vuosi vuodelta. Väliin tuntui jo siltä, että unelma ei toteudu koskaan. Vuosi 1972 toteutti vihdoin haaveen. Ankkurit nousi mestaruussarjaan. Oppirahoja piti maksaa myös tässä vaiheessa. Nuori joukkue putosi sarjasta 1974, mutta vain vuodeksi. 1970-luvun loppuvuosina Ankkurit vakiinnutti mestaruusarjapaikkansa ja alkoi vähitellen tavoitella kärkeäkin.

Mitalin makuun

Vuonna 1980 se vihdoin tapahtui: Ankkurit sai mitalin - hopeaa! Joukkueessa pelasivat: Pekka Nummela, Jouni Peura, Aulis Peltomäki, Seppo Perälä, Kullervo Murto, Tapani Tallbacka, Simo Joensuu, Raimo Harju, Pentti Harju, Pekka Peltomäki ja pelinjohtajana Lauri Pippola. Juniori puolella pitkä menestyskausi jatkui A-poikien mestaruudella.

Seuraavien vuosien sijoitukset olivat nousujohteisesti 6,5,4 ja 1984 ja 1985 3:s. Joukueessa pelasivat tuolloin: Pekka Peltomäki, Leo Haukkala(1982-84), Jouko Etula, Jouni Peura, Pekka Harju, Vesa Liikala, Simo Joensuu, Harri Pitkänen, Tuomo Tallbacka, pelinjohtajana Paavo Halla-aho Lukkariksi tuli 1985 Matti Iivarinen. Vuonna 1986 sijoitus oli taas 4:s. Todelliset huippuvuodet olivat kuitenkin vasta tulossa.

Huipulla

Vaikka Ankkurit oli kiikkunut kauan SM-voiton reunassa kirkkain mitali puuttui yhä. Vuosi 1987 näytti uutta tahtia, Pekka Peltomäki oli siirtynyt pelinjohtajaksi. Ankkurit eteni loppuotteluun Seinäjoen Maila-Jusseja vastaan. Seinäjoella Ankkurit hävisi 4-3 ja kotona tuli takkiin luvuin 3-5. Tuloksena näin hopeaa. A-pojille tuli jälleen mestaruus.

Seuraavalle vuodelle Ankkurit asettivat ehdottomaksi tavoitteeksi Suomen mestaruuden. Edelliskausi oli kasvattanut joukkueen itseluottamusta ja Pekka Peltomäki tunsi joukkuensa taidot. Runkosarjassa Alajärvi oli kolmas, mutta pudotuspeleissä edettiin aina mestaruusotteluun saakka. Vastassa oli taas SMJ. Seinäjoella tuli tappio 9-8, mutta kotona selvä voitto 8-3. Mestarijoukkue: Matti Iivarinen, Marko Etula, Simo Joensuu, Vesa Vainio, Taavi Kivipelto, Kari Myllyniemi, Tuomo Tallbacka, Veijo Turpela, Harri Pitkänen, Jouko Etula, Ari Etula, Tero Ojajärvi ja Ari Riihimäki. Itä-Lännessä pelasivat Iivarinen, Myllyniemi, Turpela ja Etula. Pelinjohtajana Peltomäki.

Vuonna 1989 Ankkurit oli toistamiseen mestarijoukkue Loppuottelussa oli tälläkertaa vastassa Imatra. Seuraavana vuonna Ankkurit jyräsi voiton runkosarjassa, mutta haksahti pudotuspeleissä, sijoitus 5:s. Seuraavana vuonna vuosia maan kärjessä olleen joukkueen henkinen väsyminen näkyi selvästi. Sijoitus seitsemäs. Juniorityössä mestaruus tuli D-pojille. Vuosi 1992 toi taas superissa mitalin, pronssia. Seuraavana vuonna runkosarjan sijoitus oli toinen, mutta lopullinen sija 4:s. kuten myös seuraavana vuonna (1994). 1995 Ankkureiden sijoitus oli 6.

90-luvun lopun kolme suvantovuotta

Kaudella 1996 jo edellisenä vuonna alkanut joukkueen nuorentaminen jatkui. Joukkueeseen nostettiin pelaajia lähinnä omista kasvateista. Vakiokokoonpanoon tulivat Tommi Murto, Toni Sikkilä, Jarkko Siltala, Marko Viinamäki, Erno Lassila, Teppo Peltomäki. Lukkariksi tuli Kuortaneelta Jouni Kalliokoski. Ankkurit joutui taistelemaan sarjapaikasta, joka varmistui voitolla Haminasta.

Kauden 1997 joukkue Marko Viinamäki, Mikko Harju, Sami Joensuu, Tommi Murto, Jarkko Siltala, Jalo Pitkäkangas (joukkueenjohtaja), Toni Nevantakanen, Pekka Peltomäki (pelinjohtaja) Sami Koivula, Erno Lassila, Ari Halla-aho, Toni Juurakko, Toni Sikkilä, Raimo Kangastie (valmentaja), Jukka Mäkinen, Jukka Liikala, Teppo Peltomäki, Teuvo Maukonen, Jouni Kalliokoski, Kari Myllyniemi. Kaudelle tyypillistä oli niukat jaksotappiot ja niinpä jouduttiin jälleen alempaan loppusarjaan, jossa vastustajana oli Jyväskylän Kiri. Ankkurit varmisti sarjapaikan otteluvoitoin 3-1.

Viime kaudella tavoitteena oli sijoittuminen 8 parhaan joukkoon. Tavoitteeseen ei aivan päästy, vaan sijoitus oli 10.

Lähteenä: Tolonen: 100 vuotta alajärveläistä urheilua


[ Uutiset ] [ Joukkue ] [ Pelit ] [ Faktat ] [ Galleria ]
[ Yleisönosasto ] [ Juniorit ] [ Yhteydenotto ] [ Etusivulle ]

Comber www studio
Copyright © 1999 Alajärven Ankkurit
& Juha Kujala, Comber www studio